Marhuľový lekvár

Potrebujeme:

na 9 ks 3 dcl pohárov asi 4 kg marhúľ, 2 kg cukru – z toho 1 kg kryštálového obyčajnéhoa 1 kg želírovacieho cukru, 1 kávová lyžička kyseliny citrónovej

Ako na to:

Zrelé, umyté, očistené a prekrojené marhule umyjeme pod tečúcou vodou. Pokrájame ich na drobné kúsky. Dáme ich do väčšieho hrnca a troška ich ešte pomačkáme. Do marhúľ vsypeme 1 kg želírovacieho cukru a 1 kg obyčajného cukru. Pridáme 1 dcl vody a varíme na miernom ohni za občasného miešania. Pridáme jednu malú lyžičku kyseliny citrónovej, príjemne zdôrazní chuť a varíme. Počas varenia vyberáme z hrnca penu, aby ostal džem číry a správne sklovitý. Džem varíme asi 1,5 hodinu, potom rozmixujeme ponorným ručným šľahačom dohladka. Varte ďalšiu polhodinku, pričom stále vyberajte penu. Umyté a sterilizované poháre naplňte po okraj. Džem netreba sterilizovať, namiesto sterilizovania ho dobre uzatvorte, obráťte dole hlavou a nechajte poháre v tejto polohe do úplného vychladnutia - týmto spôsobom sa "zasterilizujú" samé, viečka sa lepšie chytia a nedostane sa do nich vzduch. Poháre ešte prikryjeme utierkou a do úplného vychladnutia ich necháme prikryté. Skladujeme v tmavej chladnej miestnosti.

23.12.2007

Podobné recepty