Marhuľový kompót

Potrebujeme:

Na 83 ks 7 dcl pohárov potrebujeme asi 50 kg marhúľ, 12 l vody, 3,5 kg kryštálového cukru, 4 kávové lyžičky kyseliny citrónovej, 3 balíčky prášku proti plesnivosti

Ako na to:

Nálev varíme v priebehu sterilizovania a zavárania: 3 l vody uvaríme spolu so 1550 g kryštálového cukru, 1 kávovou lyžičkou kyseliny citrónovej a pol balíčka prášku na konzervovanie proti plesnivosti. Tento nálev vystačí na 18 kusov 7 dcl pohárov. Očistíme marhule. Plníme poháre - marhule ukladáme rezom dolu. Do pohárov nalievame horúci nálev. Nálev nalievame niečo vyše polovice poháre, marhule si pustia veľa šťavy, a mohlo by sa stať, že by vyrazilo viečka. Sterilizujeme pri 80-90 stupňoch asi 10-12 minút. Potom poháre vyberte, naukladajte ich dolu hlavou a nechajte vychladnúť. nevychladnú. Skladujeme v chlade a v tme.

23.12.2007

Podobné recepty