Martiny
50 dkg hladkej múky, 200 ml vlažného mlieka, 1 kocka droždia, 1 vajce, 10 dkg tuku (5 dkg Hera + 5 dkg masti), 10dkg cukru, soľ
Náplňu orechová: 10 ml vriaceho mlieka, 10 dkg mletých orechov, 5 dkg cukru, piškóty na zahustenie (všetko zamiešame)
na potretie vajíčko, na posypanie mak alebo mleté orechy
Zo surovín urobíme cesto a necháme kysnúť asi 1 hodinu. Vykysnuté cesto rozdelíme na 5 bochníkov. Bochníky rozvaľkáme na okrúhlu placku a rozkrájame na 8 dílov.
Na každý diel dáme orechovú plnku a to k širšej strane. Potom zrolujeme (začíname od náplne), poukladáme na plech, potrieme vajíčkom a posypeme buď sekanými orechmi alebo makom. Necháme ešte chvíľu kysnúť a potom upečieme do zlatista. Môžeme naplniť aj makovou plnkou.