Pravé slivkové gule zo zemiakového cesta
800 g v šupke uvarených zemiakov, 300 g polohrubej múky, 1 vajce, soľ, škoricové cukry alebo kryštálový cukor zmiešaný s mletou škoricou, slivky
Uvarené, vychladnuté zemiaky v šupke očistíme a na jemnom strúhadle ich nastrúhame. Do zemiakov nasypeme 300 g polohrubej múky, jedno vajce a štipku soli. Cesto dáme na pomúčenú dosku. Cesto spracujeme na doske, rozdelíme na tri časti a každý valček pokrájame na rovnaké diely. Na ne naukladáme polovičky sliviek, dáme malú lyžičku škoricového cukru a zaguľatíme do guličiek. Aby sa cesto nelepilo na ruky, používajte múku. Potom guľky nahádžte do vriacej vody. Varte ich 10 minút, a hneď s nimi von, aby neboli rozvarené. Potom ich môžete posypať škoricou, poliať trochou roztopeného masla, alebo pomletým makom, či opraženou strúhankou.