Kapustovo-mäsový nákyp
1 kg hlávky kapusty, mleté mäso, 3 cibule, 2 rajčiny, kyslá smotana, 2 vajíčka, soľ, mleté čierne korenie, sladká paprika, bobkový list, kmín, olej na dno pekáča
Ako na to:Do jánskej misy dajte trocha oleja. Na dno poukladajte zopár kapustných listov. Vo väčšej panvici ošmáhnite na oleji cibuľu, pridajte mleté mäso a okoreňte (2 ks bobkového listu, mleté čierne korenie, kmín, trocha zázvoru a nastrúhaný muškátový orech). Mäso nechajte dusiť, a zatiaľ si nakrájajte kapustu na pásiky. Mäso duste asi 20 minút, potom k nemu pridajte nakrájanú kapustu a opäť duste asi 15 minút. Na kapustné listy preložte polovicu mäsovo-kapustnej zmesi. Na to naukladajte rajčiny a prikryte druhou polovicou zmesi. V mise si rozmiešajte kyslú smotanu s vajíčkami, osoľte, okoreňte a ak chcete, pridajte trocha mletej papriky. Nalejte do pekáča. Pečte hodinu, pri 220 stupňoch, prikryté alobalom. Pred koncom pečenia odstráňte alobal a nechajte zapiecť do zlata. Po hodine pečenia, servírujte so zemiakmi, tatárskou, zeleninou alebo sterilizovanými papričkami.