Špenátová polievka s petržlenovými haluškami
Halušky: vajíčko, krupica podľa hustoty cestíčka, plátok masla, soľ, sušená alebo čerstvá petržlenová vňať
Polievka: kocku mrazeného špenátu, cesnak 2-3 strúčiky, kyslú smotanu, trošku mlieka na rozriedenie smotany, lyžicu hladkej múky, lyžicu vegety, kurací vývar alebo bujón, soľ, mletá rasca, sójová omáčka,
Ako prvé si pripravíme cestíčko na halušky. Vajíčko, soľ, maslo a krupicu si dáme do nádoby a premiešame. Pridáme petržlenovú vňať a necháme postáť. Do hrnca si dáme studenú vodu a privedieme ju do varu. Potom do nej vložíme zmrazený špenát, soľ, vegetu, bujón, mletú rascu a iné koreniny podľa chuti.
Keď je špenát rozvarený pripravíme si kyslú smotanu, ktorú premišame s troškou mileka a lyžicou hladkej múky (ak varíte viac polievky, dajte aj dve lyžice múky). Dobre premiešame a necháme zovrieť. Potom pridáme nastrúhaný alebo pretlačený cesnak.
Haluškové cestíčko si dáme na "haluškovač" a pretlačíme ich do polievky. Premiešame a povaríme cca 15-20 minút. Hotovú polievku dochutíme soľou a iným korením podľa chuti.