Syrovo-mrkvový slaný koláč
Cesto: 250 g polohrubej múky, soľ, trocha cukru, 1 vajíčko, 125 g Hera
Náplň: asi 500 g varenej mrkvy
Syrová omáčka: kyslá smotana, 3-4 vajíčka, soľ, čierne korenie, sušené bylinky (bazalku, petržlenovú vňať, muškátový oriešok a pažítku), čerstvé bylinky (šalviu, troška rozmarínu, a petržlenovú vňať), 250 g tvrdého syru
Najprv si dajte uvariť mrkvu do slanej vody. Na dosku preosejeme múku, pridáme soľ, trocha cukru, vajce a heru. Vymieste hladké cesto. Cesto nechajte chvíľku odležať. Potom vyvaľkajte cesto na veľkosť formy s vyvýšeným okrajom.
Vyvaľkané cesto preneste do formy, ucapkajte, poodrezujte okraje, ktoré vystávajú. Zrezané okraje nevyhadzujte. Popichajte vidličkou a dajte na polhodinku do chladničky. Uvarenú mrkvu sceďte, nechajte vychladnúť a pokrájajte na pásiky.
Na cesto vo forme vysypte trocha strúhanky. Poukladajte mrkvu
a prichystajte si syrovo-smotanovú zmes: Do misy dáme kyslú smotanu, do toho 3-4 vajíčka, soľ, korenie a všetky bylinky vyššie spomínané. Pridáme strúhaný syr a dobre premiešame. Zmes nalejeme na mrkvu.
Posypeme čerstvými bylinkami, sušené sme dali do smotany.
Na vrch koláča postrúhame zvyšky odkrojeného cesta. Pečieme vo vyhriatej rúre na 175 °C asi 35-40 minút.