Kysnutá mriežka
Kysnuté cesto: 1 kocka droždia, 1/2 kg polohrubej múky, 2 vajíčka, 2 dcl vlažného mlieka, 3 PL kryštálového cukru, štipka soli, 1 vanilkový cukor, lyžica masti, 40 g Hery, 1 PL oleja, trochu citrónovej kôry Tvarohová náplň: 1 tvaroh, 1 vajce, 1 vanil. cukor, 3 PL práškového cukru, hrozienka
Slivková náplň: 1 téglik lekváru 300 g, trocha rumu, 1 ČL škorice Maková náplň: 70 g maku, 1,5 dcl mlieka, 40 g cukru, 10 g tuku Posýpka: 80 g hrubej múky, 30 g strúhanky, 80 g kryštálového cukru, 80 g masla
Kysnuté cesto: Do polovice vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme trochu cukru, 1 PL múky a necháme kvások vzísť.
Medzitým si pripravíme zvyšok cesta: Všetky prísady si pripravíme do misy, vo zvyšku mlieka rozpustíme masť a Heru. Keď nám vzíde kvások, pridáme ho a vypracujeme cesto. Robíme to hnetačom, ale dostatočne dlho, až sa cesto odlepuje od stien.
Potom ho posypeme trochou múky a necháme kysnúť. Kým nám cesto vykysne, pripravím si všetky náplne a posýpku.
Tvarohová náplň: Všetky suroviny zmiešame dokopy a na záver pridáme hrozienka.
Slivková náplň: Tiež zmiešame všetky suroviny.
Maková náplň: Mak podlejeme mliekom a dusíme domäkka. Potom pridáme cukor a tuk.
Posýpka: Všetko zmiešame rukami, pracujeme rýchlo, nech sa maslo príliš neroztopí.
Na pomúčenej doske si cesto rozvaľkáme a kúsok cesta si dáme bokom na mriežku. Rozvaľkané cesto preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Z odloženého cesta si vyvaľkáme valčeky a tvoríme mriežku. Necháme znovu kysnúť asi 20 minút.
Potom už plníme jednotlivé štvorčeky náplňami a posypeme posýpkou. Môžeme okraje potrieť vajcom. Koláč pečieme na 180 ° C asi 40 minút.