Zzemiakovo-bryndzové pirohy
Plnka: hrniec uvarených zemiakov, 1 kocku brynzde, pažítku podľa chuti, soľ
Cesto: hrniec očistených zemiakov, hladkú múku 1 lyžicu, soľ, mleté čierne korenie, 2 vajíčka
rozpustené maslo na poliatie, oje, mikroténový sáčok
Plnka: Deň dopredu uvaríme hrniec zemiakov a ešte horúce potlačíme, aby neboli hrudky. Do studenej kaše dáme kocku bryndze, posekanú pažítku a soľ podľa chuti. Dobre premiešame.
Cesto: Očistené zemiaky nakrájame na kocky. Rozmixujeme (bez vody) alebo nastrúhame ako na placky. Vylejeme do cedníka a necháme dobre odkvapkať. Potom ich dáme od hrnca. Vodu, ktorá z nich ostala, zlejte a na spodu hrnca ostal škrob. Ten vyškrabte a pridajte do cesta. Potom pridáme dve vajíčka, lyžicu múky, štipku soli, koreni a rozmiešame.
Rozpálime si olej a pripravíme si mikroténové vrecko. Vrecko si rozložíme na dlaň. Na ňu si dáme za varešku cesta. Do cesta vložíme plnku. Pomocou vrecka plnku poriadne obalíme cestom. Pirožtek preklopíme na dlaň a dáme na rozohriaty olej.
Po vybratí ich necháme odkvapkať na servítke od masti a dáme na tanier. Rozpustíme maslo a polejem ním pirohy.