Anglická krémová zemiaková polievka
zemiaky, cibuľu, cesnak, olej, soľ, muškátový oriešok, šľahačkovú smotanu, sušené hríby
Príloha: hrianky v tvare koliesok osmahnuté na oleji, posypané strúhaným syrom a mletou paprikou
Na oleji osmahneme pokrájanú cibuľu a cesnak (štyri menšie cibule a 3 strúčiky cesnaku). Potom pridajte nakrájané zemiaky, zalejte vodou a nechajte variť. Tiež pridajte soľ.
Pokiaľ máte sušené hríby prepláchnite ich vodou, rozdrvte a dajte do polievky. Polievku nechajte variť.
Zatiaľ si nachystajte muškátový oriešok a struhák. Do polievky nastrúhajte muškátový oriešok. Keď sú zemiaky uvarené, kľudne ich rozvarte, prelejte všetko do mixéra, alebo rozmixujte polievku ponorným mixérom. Z rozmixovanej polievky urobíte krémovú, ak do nej vlejete 2,5-3 dcl šľahačkovej smotany. Potom nechajte prevrieť.
Ako prílohu do polievky osmahnite na troške oleja kolieska z chleba, posypte strúhaným syrom a mletou paprikou.