Brokolicová panvička
brokolicu, asi 1,5-2 dcl šľahačkovej smotany, tvrdý syr, soľ, trochu oleja
Ako na to:Brokolicu varíme kvôli zachovaniu všetkých vitamínov výhradne v pare. Do hrnca dáme vodu, parák a necháme vodu zovrieť. Môžeme ju aj osoliť. Na parák položíme brokolicu. Obrežeme hrubšie časti, tie by sa varili dlho, pokiaľ by zmäkli. Pre zachovanie krásnej zelenej farby a skrátenia času parenia odkrojte celý hlúbik a odložte si ho do polievky.
Hrniec prikryte pokrievkou a nechajte variť 20-30 minút do mäkka. Ak chcete, brokolicu osoľte. Po dvadsiatich minútach je brokolica uvarená, má krásnu farbu a chuť. Brokolicu rozdeľte do panvičiek alebo ju naukladajte do pekáča, ktorý trocha vymastite olejom. Posypte strúhaným syrom, zalejte troškou šľahačkovej smotany a dajte zapiecť pri teplote 200 stupňov na pár minút, pokiaľ sa syr zapečie do zlata.
Podávame s varenými zemiakmi.