Pečené kura na zemiakoch
kurča (rozporcovane), zemiaky, trošku oleja alebo masla, vodu resp. bujón na podlievanie, soľ, koreniny podľa vlastného výberu-rascu, čierne korenie, červenú papriku, gril.korenie...
Ako na to:Ošúpeme si zemiaky a nakrájame na väčšie kusy. Na dno pekáča dáme trocha oleja alebo masla, na to naukladáme zemiaky, ktoré osolíme a okoreníme (prip. dáme na zemiaky rascu).
Kura umyjeme, naporcujeme. Poriadne jednotlivé kúsky osolíme a okoreníme podľa vlastného uváženia. Zohrejeme rúru. Pekáč prikryjeme alobalom, alebo pokrievkou a dáme do rúry piecť asi na 50-60 min. Potom pekáč odkryjeme a necháme kurča dopiecť do červena a chrumkava. Polievame vydusenou šťavou, ak jej je málo pridáme trocha vody alebo bujónu a polievame.
Upečené kurča podávame so zemiakmi a zeleninovým šalátom alebo kompótom.