Jablčník s penou
Cesto: 200 g hl.múky, 100 g masla, lyžicu cukru, štipku soli, 2 žĺtka, 2-3 lyžičky mlieka alebo smotany, polovicu sáčku prášku do pečiva
Plnka: 750 g jabĺk, cukor, škoricu
Sneh: 5 bielkov, 150 g prášk.cukru, vanilku
Zo všetkých surovín na cesto vypracujeme husté cesto. Mlieka resp. smotany pridáme podľa potreby. Vymiesené cesto, necháme chvíľu v chlade odpočívať.
Medzitým si pripravíme prvú plnku. Nastrúhame jablká, pridáme trocha cukru a škorice. Pár minút podusíme na sporáku a potom necháme vychladnúť.
Oddychnuté cesto vyváľkame na veľkost plechu. Prenesieme ho na plech pomocou valčeka. Dáme piecť do rúry na cca 15-20 min, kým nezačne chytať ružovú farbu. Keď je cesto upečené a trocha vychladnuté rozotrieme naň jablká.
Pripravíme si sneh, ktorý vyšľaháme s cukrom a vanilkou do tuha. Sneh rozotrieme na koláč a posypenme trocha cukrom. Koláč dáme do rúry ešte na cca 7 min zapieť.