Dvojfarebná veka
1 kg polohrubej múky, 1/2 litra vlažného mlieka, 10 g droždia, 3 dcl oleja, 3 celé vajíčka, 3 lyžice kryštálového cukru, 1 Kl soli, 2 lyžice kakaa, 1 balíček prášku do pečiva, olej alebo bravčovú masť na potretie
Ako na to:Preosejeme si múku a pripravíme kvások (vlažné mlieko, cukor a droždie) a vlejeme ho do múky. Pridáme olej, kypriaci prášok, vajíčka a soľ. Poriadne miesime 10-15 minút.
Cesto rozdelíme na polovicu. Do jednej časti primiešame kakao a spracujeme. Ak bude husté, kvapnite tam trošku vlažného mlieka. Cestá si rozdelíme na 8 kusov (4x svetlé a 4x tmavé).
Rozvaľkáme svetlé, potom tmavé a preložíme cez seba. Zvinieme (stláčajte, aby tam nebol vzduch) a položíme na plech. Plech vymastite masťou a koláče nechajte na plechu vykysnúť 1/2 hodiny. Potom ich potrite olejom či masťou.
Pečieme v predhriatej rúre 20 minút na polovičnej teplote rúry. Po vybratí opäť potrieme olejom a necháme vychladnúť.