Buchty
500 g hladkej múky, 100 g tuku Hera, 1 vajce, 1/2 lyžičky soli, 1/2 kocky droždia, 100 g cukru, 1/4 l mlieka
Plnka: lekvár, tvarohová, maková či orechová plnka
Múku nasypeme do misy. Ak ju nebudeme preosievať, sypeme ju aspoň ľahko lyžicou, aby sa múka prevzdušnila. Múku osolíme, utvoríme jamku a do nej vylejeme vykysnutý kvások (kvások: do vlažného mlieka - mali by sme v ňom ľahko udržať prst, rozdrobíme droždie a pridáme lyžičku cukru. Kvások udržuje v teple, asi po 5 minútach vykysne).
Do cesta dolejeme zvyšné vlažné mlieko s rozmiešaným vajíčkom a rozpustenú heru. Hnetač vypracujeme cesto. Necháme ho na teplom mieste pod utierkou kysnúť asi trištvrte hodiny.
Lyžicou oddeľujeme kúsky cesta, kladieme ich na pomúčenú dosku, plníme náplňami a zabalíme. Buchty skladáme do vymasteného pekáča, potom ich omastíme aj zo strán a doplníme voľné miesta. Omastené buchty sa potom po upečení ľahko oddelia. Dáme piecť.