Rýchla žemľovka
6 veľkých rožkov (alebo 1,5 vianočky), 1 l mlieka, 2 vajcia, kryštálový a vanilkový cukor, 250 g hrudkového tvarohu (najlepšie plnotučného), džem, hrsť mletých orechov, hrozienka, 3-4 jablká, mletá škorica, maslo
Ako na to:Pečivo nalámeme do misy. V mlieku rozšľaháme vajcia, pridáme asi 1 PL cukru a všetko vylejeme na pečivo. Hrozienka si necháme napučať vo vode. V miske vymiešame tvaroh s van. cukrom, orechmi, 3 PL džemu, potom pridáme aj hrozienka. Ak je tvaroh suchý, môžeme pridať trošku mlieka. Do maslom vytretej ohňovzdornej misy dáme na spodok polovicu pečiv, naň rozotrieme tvarohovú masu, na ňu nastrúhame jablká, ktoré posypeme mletou škoricou. Vrchnú vrstvu tvorí zvyšok pečiva a polejeme ho zvyšným mliekom z misy. Na vrch dáme 4 plátky masla, dáme zapiecť do vyhriatej rúry na 30-40 minút na 180 °C. Povrch musí byť tvrdý, hnedastý, chrumkavý.