Šťavnatá šunka v zelenine
1 - 1, 5 kg údeného mäsa (stehno, karé či rolované pliecko), 1 kocku bujónu, 2-3 mrkvy, 2 petržleny, kúsok zeleru a kalerábu, 100 g mrazeného hrášku, soľ, čierne mleté korenie, štipka rasce, 2 PL oleja
Ako na to:Údené mäso ponorte na 30 - 60 minút do teplej vody, potom ho vyberte a osušte. Medzitým očistite zeleninu, nakrájajte ju na malé kocky alebo hranolčeky, opražte na oleji a zalejte vodou. Potom pridajte rozmrvenú kocku bujónu, rascu a keď začne voda vrieť, vložte do nej umyté údené mäso. Vody by malo byť toľko, aby bolo úplne zaliate. Mäso varte na miernom ohni pod pokrievkou ako polievku, nie však pridlho, aby sa mäso nerozpadalo. Hrášok pridajte až na konci varenia. Uvarenú šťavnatú šunku hneď zabaľte do fólie. Môžete ju podávať na teplo aj studeno.
Teplú ju podávajte s kapustou, chrenovo-syrovou omáčkou alebo k šošovici.
Studenú krájajte na tenké plátky ako základ obložených mís.
Vývar so zeleninou podľa potreby dochuťte a podávajte s rezancami alebo s inou polievkovou cestovinou. Na tanieri posypte najemno posekanou petržlenovou vňaťou.