Vianočka

Potrebujeme:

1 kg polohrubej múky, 250 g Hery, 250 g cukru, 60 g droždia, 1 lyžička soli, 4 žĺtka, 3/8 - 1/2 litra mlieka, hrozienka, mandle

Ako na to:

Necháme vykysnúť kvások. Do múky pridáme soľ, vykysnutý kvások, rozpustenú heru, žĺtka, mlieko, hrozienka a spracujeme cesto. Necháme kysnúť asi hodinu.
Po vykysnutí rozdelíme cesto na 9 kusov a vyvaľkáme dlhé vrkôčiky a postupne ich splietame. Najprv 4 tie sú naspodku, potom 3 tie sú uprostred a nakoniec 2 vrkôčiky spletieme a tie sú na vrchu. Konce vrkôčikov upevníme do spodu pod vianočku.
Vianočku potrieme vajcom a ozdobíme ošúpanými mandľami. Pečieme asi 45 min. Po vybratí z rúry potrieme maslom a pocukrujeme.

09.10.2011

Podobné recepty