Kávový likér
600 g hnedého cukru, 4 šálky silne zalievanej kávy, ½ litra rumu, karafa na 4 týždňové odležanie likéru
Ako na to:Urobte 4 naozaj extra silné čierne kávy. 600 g hnedého cukru zalejte 1/4 litrom vody a nechajte prejsť varom. Hnedý cukor zdôrazní farbu a chuť likéru a nebude prehnane sladký. Keď voda s cukrom zovrie, znížte teplotu. Preceďte všetky štyri kávy do hrnca cez sitko a čistú vyvarenú kuchynskú utierku zloženú na 4x, alebo cez gázu.
Všetky štyri kávy prelejte do hrnca a nechajte zovrieť. Potom do hrnca dolejte pol litra rumu a už iba nechajte vychladnúť. Zatiaľ nájdite nejakú fľašu s objemom cez 1 liter. Likér po 4 týždňoch ešte raz prefiltrujte cez gázu a prelejte do menšej karafy.
Likér skladujte v tmavej chladnej miestnosti, po úplnom vychladnutí ho dobre zatvorte.