Moravské koláče

Potrebujeme:

Cesto: 500 g pol. múky, 250 ml mlieka, 100 g Hery, 80 g cukru, 30 g droždia, 2 žĺtka, soľ, 1 vanil. cukor, citrónová kôra
Tvarohová plnka: 300 g tvarohu, 70 g cukru, 50 g masla, 2 vajcia, 1 vanilka, citronová kôra, soľ
Lekvárová plnka: 300 g lekváru, 1 pol. lyžica rumu (prip. arómu), cukor, citrónová kôra
Mrvenička: 50 g pol. múky, 30 g masla, 1 pol. lyžica cukru

Ako na to:

Z vlažného mlieka, droždia a trochy cukru zarobíme kvások a necháme vykysnúť. Do presiatej múky pridáme soľ, citrónovú kôru, vanilku, vykysnutý kvások a vlažné mlieko zmiešané s 2 žltkami a roztopenou herou.
Fvypracujeme vláčne cesto, ktoré poprášime múkou, prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť.
Pripravíme si mrveničku a lekvárovú plnku. Tvarohová plnka: Najskôr si maslo rozmiešame s cukrom, pridáme nastrúhaný tvaroh, 2 žĺtka, 1 vanil. cukor a nakoniec pridáme sneh s bielkov a štipku soli.
Vykysnuté cesto vyvaľkáme na hrúbku 1 cm. Povykrajujeme kolieska, ktoré ešte troška ponaťahujeme a plníme tvarohovou plnkou a robíme koláčiky.
Potom v strede urobíme priehlbinku a potrieme žĺtkom. Dáme na plech a plníme lek. plnkou a na vrch dáme mrveničku. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180 °C 20 minút.

09.10.2011

Podobné recepty