Plnené baklažány

Potrebujeme:

2 baklažány, 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, 350 g mletého mäsa, 2 paradajky, 50 g varenej ryže, soľ, čierne korenie, oregano, olivový olej, 2 PL lyžice masla, 1 PL hladkej múky, 200 ml vody, 80 g paradajkového pretlaku, 2 lyžičky kryštálového cukru

Ako na to:

Umyté baklažány zbavíme stopky a po dĺžke prekrojíme tak, aby sme získali 2 rovnaké časti. Vnútro vydlabeme lyžičkou, osolíme (vytrieme soľou) a necháme odstáť 1 hodinu.
Na panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme nadrobno posekanú cibuľu a na plátky pokrájaný cesnak. Pridáme mleté mäso, sprudka osmahneme do biela, úplne ho rozmrvíme, aby sa prepiekol každý kúsok. Osolíme, okoreníme čiernym korením, pridáme oregano, podlejeme teplou vodou, pridáme ryžu (ktorú si môžeme aj vopred uvariť) a pridáme tiež nadrobno nasekané paradajky, ktoré sme zbavili šupky. Necháme spolu dusiť do mäkka, môžeme podlievať vodou, ale tú necháme pred koncom odpariť, zmes nemá byť "vodnatá"...
Baklažány umyjeme a plníme trocha vychladnutou mäsovou zmesou. Dáme zapiecť do vopred vyhriatej rúry, minimálne na 30 min pri 200 C. Maslo roztopíme a pridáme múku, urobíme svetlú zápražku, pomaly prilievame vodu, miešame, aby nevznikli hrudky. Pridáme paradajkový pretlak a spolu povaríme. Zjemníme cukrom.
Zapečené mäso s baklažánmi prelejeme paradajkovou omáčkou a ešte spolu necháme zapiecť tak 10-15 min. Podávame s bielym chlebom alebo žemľou.

15.09.2008

Podobné recepty