Talianska fazuľová polievka
250 g bielej fazule, 50 g ryže, 1 malý paradajkový pretlak, 70 g údeného bôčika, 1 lyžicu oleja, 1 kocku bujónu, soľ, 1 lyžičku petržlenovej vňate
Ako na to:Ak máte suchú fazuľu, je potrebné namočiť ju deň pred.
Potom dáme fazuľu variť s bujónom do polomäkka. Polovicu fazule aj s vývarom rozmixujeme alebo prepasírujeme. Vzniknutú hmotu vlejeme späť do hrnca, pridáme pretlak a premytú ryžu. Pikryjeme a povaríme, až kým bude ryža mäkká.
Údený bôčik nakrájame a opražíme na oleji. Pridáme k nemu petržlenovú vňať, dolejeme vodou a krátko povaríme. Bôčik s vodou vlejeme do polievky a necháme prejsť varom. Dochutíme soľou, racsou, korením - všetko podľa chuti.
Podávame v hlbokých tanieroch, alebo miskách s chlebom, rožkom.