Perníky
Cesto: 650 g hladkej múky (2/3 múky T-650, 1/3 bielej žitnej hladkej múky), 150 g Hery, 200 g medu, 4 vajcia, 250 g práškového cukru, 2 lyžice tmavého kakaa, 1,5 lyžičky sódy bikarbóny, 2 lyžice perníkových korenín (škorica, klinčeky, badián, kardamón)
Na potretie: 1 žĺtok, 1 vrchovatá lyžičku instantnej kávy, červené potravinárske farbivo
Poleva: 1 bielok, cca 150 g niekoľkokrát preosiateho cukru a pár kvapiek citrónovej šťavy
Med, cukor a rozdrvené preosiate koreniny spolu miešame nad parou, kým sa všetko nerozpustí. Potom odstavíme a necháme vychladnúť.
Do vychladnutého primiešame sódu bikarbónu a vajíčka a zapracujeme časť múky. Potom dáme cesto na dosku a postupne primiesime zvyšok múky (vymiesené cesto musí byť vláčne, státim tuhne.) Cesto necháme niekoľko hodín odležať. Potom ho natenko vyvaľkáme a vykrajujeme tvary.
Perníky pečieme na vymastenom alebo múkou vysypanom plechu. Upečené kladieme na rovnú plochu a necháme vychladnúť. Natrieme kávovo-žĺtkovou zmesou (žĺtok a kávu vymiešame a prifarbíme troškou farbiva), necháme uschnúť a natrieme ešte raz. Zdobíme bielkovou polevou (suroviny varechou miešame asi 20 minút, aby sa cukor rozpustil) podľa fantázie.