Koložvarská kapusta
1 kg kapusty, 500 g brav.mäsa, 1 klobásu, 20 g údenej slaniny, cibuľu, olej, červenú sladkú papriku, soľ, korenie, 2 dcl smotany na varenie, strúhanku na vysypanie formy, 300 až 400 g ryže
Ako na to:Slaninu pokrájame na drobno a opražíme. Škvarky vyberieme a v masti, ktorá sa vyškvarila udusíme kapustu, podlejeme ju aj troškou vody.
Na oleji opražíme cibuľu, pridáme na kocky pokrájané mäso, soľ, korenie a sladkú papriku. Podlejeme vodou a dusíme. Keď je mäso už skoro mäkké pridáme na kocky pokrájanú klobásu a podusíme. Na konci primiešame škvarky zo slaniny.
Ryžu udusíme klasickým spôsobom. Do nákypovej formy alebo misy z jánskeho skla vymastenej a vysypanej strúhankou dáme vrstvu udusenej kapusty, na to vrstvu udusenej ryže a na ňu vrstvu uduseného mäsa zmiešaného z klobásou a škvarkami. Vrstvenie zopakujeme podľa množstva surovín.
Zalejeme smotanou a pečieme v rúre asi 45 minút na 180°C.