Rusínska kapustnica
3 l vody, 600 g kyslej kapusty, 50 g cibule, 30 g bravčovej masti, 50 g paradajkového pretlaku, 20 g sušených hríbov, 250 g údených domácich klobás, 150 g čerstvej domácej klobásy, 2,5 dcl smotany, 20 g hladkej múky, 1 strúčik cesnak, 0,3 g rasce, 30 g soli, 0,3 g čierneho korenia, 1 lyžica červenej papriky, 0,03 g bobkového listu, 30 g vegety, 30 g sójovej omáčky
Strúhanie: ½ vajíčka, 60 g hrubej múky, soľ
Na bravčovej masti speníme cibuľu, paradaj.pretlak a restujeme. Pridáme červenú papriku a zalejeme horúcou vodou. Pokrájanú kapustu, rozotrený cesnak, rascu, korenie, bobkový list, umyté posekané hríby, pridáme do polievky a necháme variť. Údenú a čerstvú klobásu vložíme do polievky a varíme.
Po uvarení klobásu vyberieme, do polievky pridáme smotanu (šľahačku) rozšľahanú s múkou a spolu povaríme. Klobásu pokrájame na kolieska a pridáme do kapustnice. Dochutíme soľou, vegetou a sójovou omáčkou.
Nakoniec do polievky zavaríme strúhanie, ktoré pripravíme s múky, vody, vajca a soli a dobre prevaríme.