Univerzálne kysnuté cesto
75 dkg hladkej múky, 2 celé vajcia, 1 rozpustená Hera, 1 dcl oleja, štipka soli
Kvások: 1 kocka droždia, 1,5 dcl mlieka, 2 lyžice cukru
Droždie necháme vykysnúť v teplom mlieku s cukrom. Vykysnutý kvások zamiešame spolu s ostatnými prísadami. Vypracujeme cesto, s ktorým hneď pracujeme.
Časť cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske, vykrojíme kruh na pizzu alebo tvoríme šatôčky alebo pirôžky, ktoré plníme nastrúhanými jablkami s orechmi.
Ďalší variant: Do cesta zabalíme párky, ktoré na vrchu posypeme sezamovými semienkami alebo rascou.
Keď cesto chceme použiť na slano, dáme o lyžicu cukru menej a pridáme viac soli. Cesto na plechu pred pečením potrieme vajíčkom.