Mäkké medovníky
1 kg preosiatej hladkej múky, 3-4 veľké lyžice, 1 dcl mlieka, 40 dkg cukru, 4 veľké lyžice medu, 1 Hera, 3 celé vajcia, 1 prášok do perníka, 1 lyžičku perníkového korenia, 1 lyžička sódy bikarbóny
Poleva: 1 bielko, 170 g prášk. cukru, pár kvapiek citr. šťavy, lyžička škrobu (Solamyl)
Mlieko a cukor zahrievame tak, aby sa cukor čiastočne rozpustil, nie však celkom. Pridáme med a necháme chvíľu vychladnúť. Neskor pridáme heru, tá sa čiastočne rozpustí. K tomu pridáme celé vajcia a vyšľaháme šľahačom.
Do väčšej misy preosejeme 1 kg múky, pridáme prášok do perníka, perníkové korenie a sódu bikarbónu. Vypracujeme cesto, ak je cesto redšie pridáme ešte 3-4 lyžice preosiatej múky. Cesto zabalíme a dáme do chladu odpočívať aspoň na 12 hodín.
Oddýchnuté cesto rozváľkame a vykrajujeme medovníčky podľa fantázie. Vykrojené medovníčky ukládame na vymastený plech alebo na plech vystlaný papierom na pečenie.
Medovníčky potierame rozhabarkovaným žĺtkom (ak chcete, aby sa pekne leskli pridajte k žĺtku trochu mlieka). Pečieme pri teplote 195-200 °C. Medovníky zdobíme najlepšie až deň-dva po upečení, aby si cesto oddýchlo.
Poleva na zdobenie: Na 1 bielko (cca 40 ml) pridáme 170 g preosiateho práškového cukru, pár kvapiek citrónovej šťavy a lyžičku škrobu (Solamyl). Všetko vymiešame a zdobíme buď kornútikom z pergamenového papiera alebo alobalu, či sáčkom s malou dierkou.