Flambovaný ananás s medom a pomarančom
1 čerstvý ananás, za hrsť orechov, trocha masla, 2-3 PL medu, 1 pomaranč, 1/2 dcl rumu
Ako na to:Z ananásu skrojte oba konce. Pokrájajte ho na plátky hrubé asi 1,5- 2 cm. Zrežte kôru a vykrojte drevitý stred. Odšťavte jeden sladký pomaranč, do šťavy a dužiny postrúhajte celú kôrku z tohto pomaranča. Nasekajte za hrsť orechov.
Na panvici nechajte rozpustiť kúsok masla, vložte pár plátkov ananásu a nechajte z oboch strán chvíľu opiecť. Potom do panvice vylejte pomarančovú šťavu s kôrou a nechajte chvíľu variť. Vylejte pol deci rumu a nechajte ho chvíľku zohriať. Nenechajte ho zohrievať dlho, aby sa alkohol nevyparil, nemal by prejsť varom - mal by byť iba horúci.
Potom opatrne zápalkou zapáľte rum - mierne si nakloňte panvicu, zápalkou sa priblížte k "výpeku" a zapáľte ho. Plameň nechajte horieť niekoľko sekúnd, potom ho sfúknite a pridajte 2-3 PL medu. Nechajte variť 2-3 minútky, pridajte do panvice trocha orechov a môžete odstaviť.
Na tanier dajte dve kolieska ananásu, oblejte medom, ozdobte orechmi a mandľami.