Skladaná koložvárska kapusta
0,7 l kyslej kapusty, 1 hrnček ryže, 350 g mletého mäsa, kukuricu, koreniny: mletú papriku, rascu, soľ, mleté korenie, kyslú smotanu, olej a tuk na vymastenie formy, cibuľu
Ako na to:Do pomletého mäsa dáme nasekanú cibuľku, mleté korenie, soľ a mletú rascu. Na tuku opražíme hrnček ryže, podlejeme vodou, osolíme a udusíme.
Na tuku orestujeme cibuľku a do nej pridáme kyslú kapustu. Pridáme trošku mletej papriky a orestujeme. Uvarenú a jemne prechladnutú ryžu pridáme do mäsa a premiešame.
Pekáč vymastíme tukom a vysypeme strúhankou. Na dno položíme polovicu orestovanej kapusty, mäsovo-ryžovú zmes, kukuricu a opäť kapustu.
V nádobke rozmiešame smotanu s troškou mlieka a paprikou. Jemne osolíme a polejeme tým kapustu. Dáme do rúry na 200 stupňov, zhruba na 45 minút. Najprv pečieme prikryté a na konci odkryjeme a pripečieme vrch.
Tip: Namiesto kukurice môžete použiť napr. klobásku.