Domáci králik na smotane s brusnicami
králika/zajaca, cibuľu, slaninu, zeleninový vývar (bujón), 1 bobkový list, čierne mleté korenie, soľ, cca lyžičku zaváraných brusníc, smotanu, citrón a cukor na dochutenie
Ako na to:Králika si naporcujeme, aby sa vmestil do hrnca. Cibuľu a slaninku si nadrobno nakrájame. Slaninu dáme smažiť a na nej osmažíme aj cibuľu. Pridáme naporcované mäso.
Mäso opečieme zo všetkých strán a keď začne pripekať, zalejeme zeleninovým vývarom. Osolíme, okoreníme, pridáme bobkový list a varíme do mäkka.
Keď je mäso mäkké, vyberieme ho dočasne von z hrnca. Bobkový list vylovíme a zahodíme. Do šťavy pridáme smotanu, na zahustenie môžeme použiť trocha hladkej múky resp. maizenu. Necháme prejsť varom. Omáčku môžeme rozmixovať ponorným mixérom, kúsky slaniny v omáčke nevadia.
Potom pridáme brusnice a podľa chuti môžeme ešte docukriť alebo okysliť šťavou. Do omáčky dáme späť mäso. Podávame s cestovinami, haluškami alebo domácou knedľou.