Oškvarkové pagáče
2-3 veľké zemiaky uvarené vychladnuté a nastrúhané, 1 kocku droždia asi 40 g, trochu mlieka a cukor
Na kvások: 1 kg polohrubej múky z toho odložíme asi 100-150 g na podsýpanie, asi 6 KL soli, 1 vajce, 1 dcl oleja, vlažné mlieko asi 0,5 litra, 750 g oškvarkov
Z kvásku a uvedených surovín okrem oškvarkov, vymiesime cesto (časť mlieka môžeme nahradiť kyslím mliekom - acidofilné,zákys). Necháme v teple kysnúť, ale iba mierne.
Potom cesto vyváľkame na 2 cm hrúbku, natrieme čiastočne pomletými a čiastočne nasekanými oškvarkami. Cesto preložíme sprava doľava a z hora dole. Po 10-15 min znovu vyváľkame na 2 cm a preložíme. Po ďalších 10 min ešte naposledy vyváľkame a zložíme.
Potom znova vyváľkame na 2 cm, povykrajujeme a dáme na plech na papier na pečenie. Potrieme vajcom a pečieme asi pri 200 C, asi 15 až 20 min (pred pečením nechám stáť na plechu, iba kým sa rozpáli rúra).