Slané krekry s nátierkovými penami
Krekry: 500 g hladkej múky, 250 g hery, 1 kyslá smotana, ½ prášku do pečiva, 1 vajce, soľ
Syrová pena: 1 nátierkové maslo, 3 ks syrokrému, 50 g masla, mletú červenú papriku a kečup alebo horčicu
Žĺtková pena: 5 vajec (iba uvarené žĺtka z nich), maslo, niva, trocha majonézy, soľ, horčica
Zo všetkých prísad na krekry urobte cesto. S cestom sa bude lepšie pracovať, ak ho zabalíte do igelitu a dáte na 1-2 hodiny do chladničky. Zatiaľ si napríklad môžete vyšľahať spomínané peny, ktorými budete zdobiť upečené krekry.
Z odpočinutého cesta v chladničke vymieste plát hrubý asi 2-3 cm a vykrajujte tvary vhodné na jednohubky. Upečte, nechajte vychladnúť a potom poukladajte na misu. Na krekry nanášajte ozdobným vrecúškom nátierky a následne zeleninu.
Nátierky vymiešajte do peny, najlepšie mixérom, nechajte v chladničke trocha stuhnúť, aby sa s nimi dalo lepšie pracovať.