Cesnakové drapáky (lokše)
700 g zemiakov (aj 1 kg), polohrubú múku (asi 200-300 g), soľ, mleté čierne korenie, masť alebo olej, cesnak
Ako na to:Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Ošúpeme, postrúhame, osolíme. Postupne pridávame múku a vypracujeme vláčne cesto.
Roztopíme si masť (alebo použite olej). Pridáme 4-5 roztlačených strúčikov cesnaku a osolíme (aby to bolo dostatočne slankavé). Z valčeka odkrajujeme asi 1-1,5 cm hrubé kolieska. Na pomúčenej doske rozvaľkáme, pomastíme, okoreníme a stočíme. Ukladáme na vymastený plech. Taktiež pomastíme lokše aj zvrchu.
Dáme do vyhriatej rúry (220 stupňov) a pečieme do červenkasta.