Tvarohový koláč (strúhaný)
Cesto: 400 g polohrubej múky, 150 g kryštál. cukru, 1 Hera, 1 vajce, 1 vanilkový cukor, 1 prášok do pečiva, 2-3 PL kakaa, štipka soli
Plnka: tučný tvaroh 400-500 g, 100 g prášk. cukru, 1 vanilkový cukor, 3 vajcia, citrónová kôra z 1/2 citróna
Cesto: Múku preosejte a zmiešajte s kakaom, cukrom, práškom do pečiva a vanilkovým cukrom a soľou. Vmiešajte po častiach zmäknutú Heru a vajce. Spracujte na vláčne cesto, ktoré dajte stuhnúť do chladničky aspoň na 1 hodinu.
Plnka: Plnku si zmiešajte až po stuhnutí cesta v chladničke. Tvaroh zmiešajte s cukrom, vanilkovým cukrom, citrónovou kôrou a 3 žĺtkami. Z 3 bielkov vyšľahajte tuhý sneh a zľahka vmiešajte do tvarohovej zmesi. Plech vymastite a vysypte hrubou múkou alebo použite len papier na pečenie.
Stuhnuté cesto rozdeľte na 2 polovice - prvú polovicu nastrúhajte na hrubom strúhadle rovnomerne po celom plechu. Na cesto dajte tvarohovú zmes a na tvarohovú zmes postrúhajte druhú polovicu cesta. Pečte pri teplote 170 °C asi 20-25 min.