Kurča s horčicovou kôrkou

Potrebujeme:

maslo na vymastenie formy, kurča (cca 1,5 kg), soľ, mleté čierne korenie, 1/2 cibule, 1 strúčik cesnaku, 1 PL masla alebo margarinu, 75 g čerstvých omrviniek z bieleho chleba alebo strúhanky, 2 PL čerstvej petržlenovej vňate, 4 PL majonézy prípadne tatarskej omáčky, 2 lyžičky dijónskej (pikantnej) horčice

Ako na to:

Kurča umyjeme a naporcujeme. Gril alebo horné zahrievanie v rúre zapneme na 250°C. Ohňovzdornú misu vymastíme maslom. Naporcované kurča osolíme, okoreníme a vložíme do misy kožou nadol. Grilujeme asi 20 minút v 15 cm vzdialenosti od tepelného zdroja, kým kúsky kurčaťa pekne nezhnednú, a nie sú takmer hotové.
Asi v polovici pečenia kusy kurčaťa obrátime. Kým sa kurča pečie (griluje), nasekáme cibuľu, cesnak a petržlenovú vňať nadrobno. V malom hrnci roztopíme na miernom ohni maslo, pridáme cibuľu a cesnak a dusíme pod pokrievkou asi 5 min (občas premiešame).
K udusenej cibuľke a cesnaku pridáme petržlenovú vňať, strúhanku alebo čerstvé omrvinky a ostavíme hrniec bokom. Zmiešame majonézu s horčicou. Po uplynuti 20 minút kurča zase obrátime kožou dole a grilujeme ešte 5 min.
Kurča opäť otočíme, natrieme horčicovo-majonézovou zmesou. Posypeme petržlenovou zmesou a dáme pod gril ešte asi na 3 min zapiecť, kým sa nevytvorí hnedastá kôrka. Hotové kurča podávame.

12.10.2008

Podobné recepty