Holandská omáčka
4 žĺtka, 2 lyžice studenej vody, 15 dkg obyčajného masla, 1-2 lyžice pekne hustej smotany, soľ, trošička bieleho vína alebo aj šťavy z čerstvého citróna
Ako na to:Žĺtka rozmiešame s dvoma lyžicami studenej vody v hrnčeku, ktorý postavíme do vodného kúpeľa. Stále miešame, až zmes zhustne. Potom ju odstavíme na miernejšie teplo (30 - 40 °C postačí) a po troškách pridávame rozpustené maslo. Ak je potrebné, kvapneme vždy trochu studenej vody.
Omáčku ochucujeme soľou, pre okyslenie pridáme biele víno alebo citrónovú šťavu a nakoniec smotanu. Omáčka sa hneď prelieva cez varenú špargľu, čierny koreň, karfiol, hlúbovú zeleninu alebo zeleninový puding.