Karfiol zapečený so šunkou
50 dkg karfiolu, 10 dkg masla, 5 dkg strúhaného syra, 5 dkg šunky alebo údeného mäsa, 10 dkg šampiňónov, 1 malý paradajkový pretlak, 3 dkg múky, 1/8 l mlieka a 1/8 l vývaru z karfiolu, soľ, korenie
Ako na to:Karfiol uvaríme v slanej vode skoro do mäkka. Necháme odkvapkať, hlúbik zrežeme, karfiol rozoberieme na ružičky a položíme do okrúhlej ohňovzdornej misky, ktorú sme vopred vymazali maslom a vysypali strúhaným syrom.
Karfiol posypeme šunkou nakrájanou nadrobno a hubami podusenými na troške tuku a nakrájanými na plátky. Všetko zalejeme bešamelovou omáčkou pripravenou z 3 dkg tuku a 3 dkg múky, zriedenou mliekom a vývarom. Do bešamelu pridáme pretlak.
Povrch posypeme syrom a pokropíme ešte tukom. Dáme na 20 minút zapiecť.