Zemiaky s nízkotučnou kyslou smotanou
zemiaky uvarené v šupke, nízkotučná kyslá smotana, 1 šalátová uhorka, 1 cibuľa, ochutená bylinková morská soľ, cesnak, petržlenová vňať, olivový olej
Ako na to:Najprv si uvarte zemiaky v šupke, nechajte trocha vychladnúť, aby sa dali chytiť do ruky a nakrájať na krájači. Nachystáme si ostatné suroviny: šalátovú uhorku, veľa cesnaku, jednu cibuľu, morskú soľ, trocha olivového oleja, petržlenovú vňať a kyslú smotanu. Do misy dajte nakrájanú uhorku a cibuľu na drobnejšie kúsky, pridajte nasekanú petržlenovú vňať a pretlačený cesnak. Ďalej pridajte kyslú smotanu, trocha olivového oleja, ochuťte bylinkovou soľou a poriadne zamiešajte. Nechajte chvíľku odstáť. Zatiaľ zapnite rúru na 250 stupňov a nachystajte zemiaky. Do menšieho pekáča alebo jánskej misy pretlačte uvarené a ošúpané zemiaky a rozotrite na ne uhorkovú zmes. Prikryte alobalom a pečte 20-25 minút. Pečte tak, aby uhorka nebola moc mäkká a udusená, stačí 20 minút. Podávame so surovou mrkvou.