Kanadský jablčník
8-10 jabĺk, 1/2 až 3/4 hrnčeka hnedého cukru, 1/2 vanilkového cukru, 1 ČL mletej škorice, trochu citrónovej šťavy, 6 PL masla, 1 hrnček hnedého cukru, 1/2 hrnčeka ovsenných vločiek, 2/3 šálky hladkej celozrnnej múky (špaldová), 1/4 ČL sódy bicarbóny
Ako na to:Príloha: Očistíme a nahrubo postrúhame jablká. Nastrúhané jablká zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a škoricou. Pokvapkáme citrónovou šťavou.
Maslom vymastíme zapekaciu nádobu. Do vymastenej nádoby dáme jablkovú zmes a dáme do rúry vyhriatej na 100 C na 20 minút. Zatiaľ si roztopíme maslo. Do roztopeného masla pridáme hnedý cukor, ovsenné vločky a hladkú múku zmiešanú so sódou bicarbónou.
Po cca 20-tich minútach vyberieme koláč z rúry a teplotu zvýšime na 200 C. Posýpku navrstvíme na jablká. Prikryjeme alobalom a dáme do horúcej rúry na 15 minút. Potom odokryjeme a ešte pripekáme ďalších 15 minút.
Dezert môžete podávať ešte teplý s kôpkou vanilkovej zmrzliny, alebo šľahačky.