Chlebový šalát s paradajkami a uhorkou
800 g staršieho bieleho chleba, 125 ml červeného vínneho octu, zväzok pórkových cibuliek, 500 g paradajok, 1 šalátová uhorka, 3 strúčiky cesnaku, soľ, korenie, 150 ml olivového oleja, 1 lyžica lístkov tymiánu
Ako na to:Chlieb nakrájame na tenké krajce. Polovicu vínneho octu zmiešame s 200 ml vody a krajce do tekutiny na 10 min. namočíme.
Medzitým pórové cibuľky umyjeme, očistíme a nakrájame na tenké kolieska. Paradajky umyjeme a pokrájame na osminky. Uhorku umyjeme a nakrájame na kocky.
Chlieb vytlačíme, rozdrobíme a v mise premiešame so zeleninou. Cesnak ošúpeme a prelisujeme, zmiešame so zvyšným octom, soľou a korením, zašľaháme olej. Marinádou pokvapkáme prísady, premiešame ich a necháme asi 30 min. rozležať.
Šalát posypeme lístkami tymiánu a podávame.
Tip: Šalát môžeme pripraviť aj z celozrnného chleba.