Kakaový koláč
250 g masla, 3 PL kakaa, 2 poháre kryštálového cukru, 1 pohár vlažnej vody, 1 vanilínový cukor, 4 vajcia, 2 poháre polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, orechy na posypanie (1 pohár = 200 ml)
Ako na to:Na miernom ohni rozpustíme maslo, zamiešame doň cukor, kakao a vlažnú vodu. Nevaríme! Jeden pohár z tejto zmesi odoberieme
Do misky nachystáme oriešky, ktoré použijeme na záver. Pomelieme alebo nasekáme ich. Do zvyšku pridáme vajcia, múku s práškom do pečiva a vanilínový cukor a dobre vyšľaháme.
Vylejeme na pomastený, múkou vysypaný plech a upečieme (cca 30-40 min. pri teplote 180 stupňov). Ešte horúci koláč polejeme odloženou kakaovou zmesou, ktorú rovnomerne nalejeme na koláč a rýchlo, kým nám vsiakne porozotierame po celej ploche. Ihneď posypeme pomletými alebo posekanými orechami. Počkáme kým koláč vychladne a môžeme ho podávať.