Tvarohový koláč
Cesto: 1 pohár (250 ml) polohrubej muky, 2 vrchovate lyžice práškového cukru, 125 g Hery, 1 vajce, 1/2 prášku do pečiva, džem na potretie cesta
Náplň: 2 tvarohy po 250 g, 1 a pol hrnčeka mlieka, 1/4 pohárika oleja, 2 vajíčka, 1 vanilkový puding, 1/2 hrnčeka práškového cukru (podľa chuti viac)
Zo všetkých surovín na cesto spracujeme na doske, alebo v miske cesto. Cesto vložíme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej alebo nejakej menšej formy. Položíme naň potravinovú fóliu a pohárom alebo rukou cesto namačkáme na dno a boky formy asi do výšky 1,5 cm.
Cesto potrieme džemom. Všetky suroviny na náplň rozmixujeme, alebo vyšľaháme a nalejeme na cesto. Potom dáme do rúry a pečieme pomaly pri teplote 160 °C cca 1 hodinu.