Syrovo-šunkový nákyp s cesnakovým dressingom
400-500 g tvrdého syra, 100-150 g šunky, 2 vajíčka, bešamelovú omáčku (múka, maslo a mlieko), soľ, bylinkovú soľ, mleté čierne korenie
Cesnakový dressing: biely jogurt alebo kyslú smotanu, cesnak, soľ, mleté čierne korenie
Bešamelová omáčka: Z mlieka, masla a hladkej múky uvarte hustú kašu. Okoreňte, osoľte a pridajte trocha olivového oleja. Pridajte nakrájanú šunku, dve žĺtka a všetok postrúhaný syr. Pridajte vyšľahaný tuhý sneh z bielkov.
Menší pekáč alebo janskú misu vymažte maslom a posypte jemnou strúhankou. Syrovo-šunkovú zmes dajte do pekáča, dobre rozotrite, podľa chuti ešte trocha prisoľte, zakryte alobalom a dajte piecť. Pečte prikrytý alobalom asi 40 minút pri 200 stupňoch.
Cesnakový dressing: Veľký biely jogurt alebo kyslú smotanu vymiešajte so soľou a bylinkovou soľou. Pridajte strúčik cesnaku, dobre zamiešajte a nechajte chvíľku odstáť v chladničke.