Hobliny z husacej pečene s medovo – ovocnou omáčkou
200 g husacej pečene, 150 g čerešní, 1 PL medu, 1 pomaranč, 1 PL čerešňového džemu, 200 g varených zemiakov, 2 bielka, muškátový kvet, 10 cl olivového oleja, 1 ČL škorica, kurací vývar, 5 cl červeného vína, 5 cl portského vína, bazalka, korenie, soľ
Ako na to:Upečenú husaciu pečeň zabaľte do fólie a nechajte v mrazničke zmrznúť. Pred podávaním jedla ju vyberte a veľmi ostrým nožom (alebo na nárezovom stroji) ju pokrájajte na tenké plátky, ktoré sa budú skrúcať ako hobliny. Podávajte poliate omáčkou a so zemiakovými haluškami.
Omáčka: Na mede orestujte vykôstkované čerešne, pridajte šťavu a kôru z pomaranča, džem, vývar, červené a portské víno. Rozmiešajte a prepasírujte.
Zemiakové halušky: Uvarené zemiaky rozšľahajte metličkou, dochuťte soľou, korením a pridajte muškátový kvet. Vmiešajte sneh z bielkov a lyžicou tvarujte halušky, ktoré opečte na rozpálenom tuku do zlatista.
Zohrejte olej asi na 50 °C a opatrne do neho vmiešajte škoricu. Vychladnutým vzniknutým škoricovým olejom pokvapkajte zemiakové halušky.