Jablkový koláč
Cesto: 500 g hladkej múky, 1 Hera, 200 g práš. cukru, 1 celé vajce, 2 žĺtka, trochu mletej škorice, 1 kypriaci prášok, citrónová kôra, mlieko podľa potreby, strúhanka
Plnka: 1,5 kg jabĺk, cukor podľa chuti, trocha škorice
Na posýpku: bielok, posekané orechy, kryštálový cukor
Jablká očistíme, postrúhame a ochutíme cukrom a škoricou. Zo surovín na hladké cesto spravíme cesto, ktoré rozdelíme na dve časti.
Vyvaľkáme prvú časť. Dáme na vymastený a múkou vysypaný plech a posypeme strúhankou. Pridáme ochutené jablká a znova posypeme strúhankou. Dáme druhú časť cesta, a tú potrieme bielkom.
Posypeme posekanými orechmi a kryštálovým cukrom. Popicháme vidličkou a dáme piecť do vyhriatej rúry teplovzdušnej na 160°C. Upečieme do zlatohneda.