Vanilkové rožteky

Potrebujeme:

360 g masla, 120 g vanilkového cukru, 200 g pomletých lieskových orieškov, 500 g hladkej múky, 4 žĺtka, citrónová kôra (nemusí byť), práškový cukor spolu s vanilkovým cukrom na obalenie

Ako na to:

Na dosku si nasypeme múku, v ktorej urobíme jamku. Pridáme oriešky, vanilkový cukor, žĺtka, citrónovú kôru a maslo pokrájané na kocky. Vezmeme si dlhý nôž a cesto najprv spracujeme dôkladným prokrájaním masla do ostatných ingrediencií. Nasleduje ručné miesenie.
Hotové cesto je kompaktné, nerozpadá sa a ani sa nelepí. Z cesta urobíme bochník a necháme ho asi hodinu odpočinúť v chladničke. Rúru si predhrejeme na 170 °C.
Cesto si rozdelíme na osminky a spracovávame vždy len jeden dielik, zvyšné cesto ponechávame v chlade. Z cesta uváľame valček, ktorý pokrájame na rovnako veľké dieliky, z ktorých v dlaniach vytvarujeme rožteky.
Rožteky pečieme 10-15 minút, mali by nám od špičiek začať ružovieť, vtedy ich vyberieme a ešte horúce obalíme v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým.
Z tejto dávky cesta vyjde cca 5-6 plechov rožtekov.

17.12.2011

Podobné recepty