Jablčník
600 g hladkej múky, 5 žĺtkov, 400 g Hery, 1 kypriaci prášok, 120 g práškového cukru, 6 lyžíc studenej vody
Plnka: 6 väčších jabĺk, 250 g práškového cukru, orechy (za hrsť, ale nemusia byť), škorica a 1 vajce na potretie
Múku, kypriaci prášok, žĺtka, postrúhanú heru, cukor a vodu spolu vymiesime na cesto. Rozdelíme ho na 2 približne rovnaké časti. Plech nahrubo vymastíme, ale nemúčime.
Jednu časť cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske do veľkosti plechu a dáme do predhriatej rúry na 180°, asi na 8-10 minút. Zatiaľ spravíme plnku.
Jablká ošúpeme, postrúhame na hrubšom strúhadle a pomiešame s cukrom, škoricou a príp. aj hrsťou orechov posekaných, pomletých alebo inak upravených.
Vyberieme predpečené cesto, dáme naň plnku a rovnomerne ju rozotrieme. Druhú časť cesta tiež vyvaľkáme do veľkosti plechu, položíme na plnku a vrch potrieme rozšľahaným vajcom. Vrch mierne popicháme vidličkou a dáme piecť do rúry (vyhriata na 180° stupňov), asi na 30-40 minút.
Upečený posypeme práškovým cukrom.