Bažant s koňakom a gaštanovým pyré
1 mladý bažant, 2 malé konzervy hydinovej pečeňovej paštéty, 1520 g šampiňónov, 1 vajce, 1 viazanička petržlenovej vňate, 50 g masla, 2 PL oleja, 5 ml koňaku, 1 PL strúhanky, 50 g údenej slaniny, mleté čierne korenie, soľ
Ako na to:Pečeňovú paštétu rozmiešajte s rozšľahaným vajcom, pridajte šampiňón, vopred podusené na oleji a petržlenovej vňati, strúhanku a dochuťte korením, soľou. Plnkou naplňte osoleného bažanta, otvor spojte ihlicou alebo zašite. Prsia prešpikujte údenou slaninou a bažanta chvíľu opekajte na masle z oboch strán. Potom ho uložte do jenskej misy, prilejte 1 dl vody, zakryte a v horúcej rúre upečte domäkka.
V záverečnej fáze pečenia nechajte bažanta bez zakrytia sčervenieť. Do výpeku nalejte koňak alebo brandy a nalejte ho na pokrájaného bažanta, uloženého na mise.
Podávajte s gaštanovým pyré. To pripravte rozmiešaním nesladenej gaštanovej hmoty s ochuteným sladeným mliekom a s jablkovým kompótom.