Maďarský tvarohový koláč
Cesto: 350 g polohrubej múky, 150 g masla, 60 g cukru krupica, 2 žĺtky, štipku soli, 1 kyslú smotanu, 1 bal.prášku do pečiva, šťava a kôra z 1 citróna
Plnka č.1: 500 g tvarohu-hrudkovaného, 100 g práškového cukru, 3 žĺtka, hrozienka namočené v rume
Plnka č.2: 5 bielkov, ktoré nám zostali, trochu práškového cukru, pikantný lekvár (ríbezľový, jahodový...) mal by byť redší, aby sa dal dobre rozotrieť
Najskôr si namočíme hrozienka do rumu. Zo všetkých uvedených prísad na cesto vypracujeme bochník cesta, ktorý ak sa nám príliš lepí poprášime ešte múkou a dáme ho na 30 minút odstáť. Medzitým si zapneme rúru na cca 170-180 C.
Pripravíme papier na pečenie, vyšľaháme tuhý sneh z bielkov, do ktorého po vyšľahaní jemne zamiešame práškový cukor a zamiešame si tvarohovú plnku z uvedených prísad. Do tvarohovej plnky jemne primiešame 2 lyžice snehu, ostatný si odložíme na chladné miesto.
Na papier na pečenie dáme bochník cesta, ktorý valčekom vyvaľkáme, poprípade podotláčame rukou cesto tam, kde ho treba. Papier s cestom prenesieme na plech a dáme do rúry na približne 10-15 minút. Keď uvidíte, že cesto začína ružovieť, vyberte ho z rúry a navrstvite naň plnku z tvarohu a opäť dajte piecť.
Koláč vytiahnite až tesne pred dopečením a na tvarohovú plnku natrite lekvár a spravte mriežky zo snehu, ktorý vám zostal a to tak, že sneh si dáte do mikroténového vrecka, na ktorom odstrihnete rožtek.
Koláč dáte ozaj už len na minútku zapiecť, aby sa zapiekol sneh.