Vianočná tvarohová štôla

Potrebujeme:

(1 hrnček = 250 ml)
150 g Hera (3 dieliky na obale), 1 1/4 hrnčeka cukor múčka, 250 g netučného tvarohu, 3 hrnčeky hladkej múky, 60 g hrozienok, 60 g kandizovaného ovocia, 2 vajcia, 2 polievkové lyžice rumu, 1 balíček kypriaceho prášku, 1 balíček vanilkového cukru, 1 citrón, soľ, 4 lyžice Hery na potretie, 4 lyžice cukru múčka na posypanie

Ako na to:

Heru vymiešame s práškovým cukrom a potom pridáme vajce, soľ, nastrúhanú citrónovú kôru a vanilkový cukor. Všetko vymiešame do hladkej peny. Pridáme mäkký tvaroh a preosiatu múku s kypriacim práškom. Všetko spojíme v polotuhé cesto a nakoniec vpracujeme hrozienka namočené v rume a kandizované ovocie.
Vyvaľkáme na plát hrubý 3 cm, v dvoch tretinách preložíme a upravíme do tvaru štôle. Štólu položíme na vymastený plech a ihneď pečieme v elektrickej rúre pri 160 °C - 20 minút a ďalších 30 minút pri 180 ºC.
Po upečení štólu potrieme rozpustenou Herou, necháme vsiaknuť a potom pocukrujeme silnou vrstvou práškového cukru. Po úplnom vychladnutí zabalíme do potravinárskej fólie a necháme uležať.

17.12.2011

Podobné recepty